مزارع را بعد از #برداشت به #آتش نکشید


یادداشت /علی دالوند*


با شروع فصل برداشت محصول از مزارع گندم جنبه‌های متفاوتی از کشاورزی و طبیعت مشاهده می‌شود.


آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی مبحث چندین ساله و گسترده‌ای است، دلیل اصلی روی آوردن کشاورزان به آتش زدن کاه و کلش گندم و جو کنترل آفات و علف‌های هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است ولی غافل از اینکه به کار بردن تناوب زراعی صحیح و استفاده مناسب از سموم نتیجه‌ای بسیار مطلوب تر دارد.


این آتش سوزی‌ها علاوه بر اینکه چهره نازیبایی از طبیعت نشان می‌دهند باعث بروز مشکلات زیست محیطی زیادی برای مردم و ایستم منطقه و همچنین وارد آمدن خسارات اقتصادی می‌شود و گاهی آتش به مزارع همسایه نیز سرایت کرده و با سوزاندن خوشه‌های طلایی حداقل باعث خسارات مالی و روحی جبران ناپذیری می شود.


زمین کشاورزی به مثابه موجود زنده در نظر گرفته می شود چراکه حاوی میکرو ارگانیسم ها وکرمهای خاکی است، پس آتش زدن مزارع از بین رفتن این موجودات مفید را در پی خواهد داشت.   این میکرو ارگانیسم ها باعث تجزیه مواد آلی خاک و تبدیل آن به مواد معدنی می شوند، همچنین باعث تثبیت ازت در خاک و همزیستی با گیاهان خانواده لگومینوز(حبوبات) می شوند. 


آتش زدن کاه و کلش مزارع گندم و جو باعث سفت شدن خاک خواهد شد، عناصر مغذی ماکرو و میکرو از بین رفته و همین امر فقیر شدن خاک را در پی خواهد داشت،کاهش رطوبت خاک و افزایش مصرف آب و از همه مهمتر آلودگی محیط زیست بالاترین خسارتی است که جبران آن امکان پذیر نخواهد بود.


آتش زدن بقایای کشت،در روستاهای  شهرستان دورود موجب آلودگی هوای شده وبر اثر  وزش باد آلودگی جابجا شده وبه سایر مناطق شهر منتقل خواهد شد.


ایجاد هرنوع آلودگی هوا به استناد قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا ممنوع و غیرقانونی است و آلودگی هوا از مصادیق تهدید بهداشت عمومی شهروندان محسوب می شود.


با توجه به اینکه آتش زدن کاه و کلش گندم علاوه بر آلودگی هوا موجب تخریب بافت خاک نیز می شود ،در این راستا از اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دورود درخواست می شود افرادی را که با آتش زدن مزارع خود موجب آلودگی هوا در سطح شهرستان می شوند، شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کنند.


________


*کارشناس محیط زیست و منابع طبیعی


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها