✅مروری بر زله های ویرانگر دورود به مناسبت ۱۱ فروردین سیزدهمین سالگرد زله ۶/۱ ریشتری سیلاخور در سال ۱۳۸۵

سوم بهمن ۱۲۸۷

به گزارش گهرآنلاین یکصد ویازده سال ودوماه پیش در اوج سرمای زمستان زاگرس، اشترانکوه لرزش شدید دشت سیلاخور(دورود) را به نظاره نشست. زله دورود لرستان ۷.۴ ریشتر در ساعت ۶:۱۸ بامداد سوم بهمن ماه سال ۱۲۸۷ هجری خورشیدی (اول ماه محرم) زله‌ای به بزرگی ۷.۴ ریشتر استان لرستان را لرزاند این زمین لرزه که مرکز آن در منطقه سیلاخور در ۹ کیلومتری شهرستان دورود قرار داشت، موجب ویرانی و تخریب ۱۲۸ روستا و کشته شدن حدود ۶ تا ۸ هزار نفر از هموطنانمان شد.


دامنه ی لرزش زمین ناشی از این زمین لرزه به حدی گسترده بود که در مناطق وسیعی از غرب ایران و شمال خاور میانه بویژه عراق نیز به خوبی احساس شد.

این زمین لرزه اولین زمین لرزه ی مهیب و ویرانگر تاریخ زله نگاری در ایران لقب گرفته است.


تپه های کم ارتفاع در بیشتر روستاهای دشت سیلاخور، روستاهای مدفون شده در زیر خروارها خاک است که از این زله به یادگار مانده است. این تپه ها بسیاری از هموطنانمان را در دل خود به آغوش کشیده اند.

یازدهم فروردین ۱۳۸۵

این زله پس از گذشت ۹۷ سال و دو ماه وهشت روز، در ۱۱فروردین ماه سال ۱۳۸۵ ه.ش دوباره تکرار شد و بیش از سیصد روستای سیلاخور را با خاک یکسان کرد، ولیی خوشبختانه به علت وقوع دو پیش لرزه ی نسبتاً شدید در شب قبل از آن، مردم با هشدارهای ستاد حوادث غیر مترقبه استان لرستان، آن شب را تا لحظه وقوع تکانهای ۶ ریشتری زمین عمدتاً بیرون از خانه ها سپری کردند که این امر کاهش آمار قربانیان را به همراه داشت هرچند طبق آمار این زله باعث کشته شدن حدود ۷۰ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۴۵۰  نفر در دورود و بروجرد  شد . 


بارها و بارها شنیده‌ایم که ایران کشوری لرزه خیز است و بر روی یکی از دو کمربند بزرگ لرزه خیزی جهان موسوم به آلپا» قرار دارد و هر از گاهی زمین لرزه های بزرگی در آن بوقوع می پیوندد .


در سرزمینی زندگی می کنیم که زله های ویرانگری را در تاریخ خود ثبت کرده است. زله ی ۷٫۷ ریشتری طبس- زله ی رودبار و منجیل که شدت آن بین۷٫۳ تا ۷٫۷ ریشتر اعلام شد-زله ی ۷٫۴ ریشتری سلماس و … .تنها انگشت شماری از هزاران زله ی ویرانگر در این سزمین است که جان دهها هزار و بلکه صدها هزار نفر را گرفته اند.


سازمان مدیریت بحران کشور اعلام کرده است، در سال هزارو سیصدو نود، ۷ هزار و ۹۰۰ زله در کشور رخ داد! و این زله خیز بودن ایران را نشان می دهد.


هشدار!: با توجه به تاریخ پر فراز نشیب این قبیل حوادث در ایران به یاد داشته باشیم زله هرگز خبر نمی کند!!!


منابع: موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران/ ایسنا؛ سایت دورود؛ویکی پدیا و.



مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها